Elegancka babka caffe latte

Smaczna i elegancko wyglądająca babka caffe latte to jedna z moich propozycji na świąteczny stół. Dzięki ładnym warstwom świetnie prezentuje się na stole. Dobrze smakuje: jest wilgotna i miękka, nie za słodka. Myślę, że następnym razem przydałaby się jej jakaś polewa.

Przepis znalazłam na stronie I love bake. 

babka caffe latte

Składniki (keksówka o wymiarach 10×25 cm):

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta, proponuję nieco zwiększyć ilość cukru)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki cappuccino w proszku (u mnie cappucino orzechowe)
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej.

Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. W trzech partiach dodawać naprzemiennie:  mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kawę rozpuszczalną lub cappuccino (w proszku), do drugiej  przesiane kakao. Obie części dokładnie wymieszać. Trzecią część ciasta zostawić bez dodatków.  Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać część ciasta z kakao. Na niej delikatnie rozprowadzić część kawową. Na samym wierzchu rozprowadzić jasną część ciasta bez dodatków.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka. Smacznego 🙂