Fuczki czyli placki z kiszonej kapusty

O fuczkach słyszałam od bardzo dawna, ale nigdy nie miałam okazji ich próbować. To tradycyjne danie kuchni łemkowskiej, rozpowszechnione w Bieszczadach. Trochę bałam się placków z dodatkiem kapusty kiszonej, przyznaję bez bicia, ale okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie. Fuczki wyszły naprawdę bardzo smaczne. Przygotowałam je zgodnie z przepisem znalezionym u Kasi – nie gotowałam kapusty wcześniej i bardzo lekko ją odcisnęłam. Może ciut za mało doprawiłam całość, więc następnym razem zwiększę ilość przypraw. Z kwaśną śmietaną, jako dodatek do zupy, były świetne. Warto wypróbować jako ciekawostkę 🙂

fuczki placki z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 200g kiszonej kapusty
  • 200 ml mleka
  • 150 g mąki (pszennej lub owsianej)
  • jajko
  • sól, pieprz,  ewentualnie: majeranek, kminek, cząber (ja dałam sam majeranek)
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć i z grubsza posiekać. Mleko zmiksować z jajkiem i mąką na ciasto naleśnikowe.  Dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć okrągłe placki po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać najlepiej zaraz po usmażeniu np. z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego 🙂