Jajka faszerowane pieczonymi burakami i serkiem
Te jajka skradły moje serce pięknym kolorem, gdy tylko zobaczyłam je u Dorotki. Długo czekały na wypróbowanie, ale w końcu nadeszła ich kolej. Bardzo smaczne – nawet moja córka zjadła je z przyjemnością, co wcale nie było takie oczywiste 😉 Serek kozi, za którym nie przepadam, zamieniłam na zwykły serek naturalny. Myślę, że jeszcze wrócę do tego przepisu – nie tylko w czasie świąt 🙂
Inne pomysł na faszerowane jajka, które znajdziecie na blogu:
- jajka faszerowane pastą oliwkową
- jajka z chrzanowym farszem
- jajka z pieczarkami
- jajka faszerowane szynką
Składniki:
- 4 jajka
- 1 średni upieczony burak
- 2-3 łyżeczki serka naturalnego
- łyżeczka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przeciąć na pół. Z każdej połówki delikatnie wyjąć żółtka. Rozdrobnić je widelcem. Dodać obranego i startego na drobnych oczkach buraka, serek oraz majonez. Wymieszać składniki na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki białek. Smacznego 🙂
Świetny pomysł!
Dziękuję 🙂