Jajka faszerowane pieczonymi burakami i serkiem

Te jajka skradły moje serce pięknym kolorem, gdy tylko zobaczyłam je u Dorotki. Długo czekały na wypróbowanie, ale w końcu nadeszła ich kolej. Bardzo smaczne – nawet moja córka zjadła je z przyjemnością, co wcale nie było takie oczywiste 😉 Serek kozi, za którym nie przepadam, zamieniłam na zwykły serek naturalny. Myślę, że jeszcze wrócę do tego przepisu – nie tylko w czasie świąt 🙂

Inne pomysł na faszerowane jajka, które znajdziecie na blogu:

jajka faszerowane burakami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 średni upieczony burak
  • 2-3 łyżeczki serka naturalnego
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przeciąć na pół. Z każdej połówki delikatnie wyjąć żółtka. Rozdrobnić je widelcem. Dodać obranego i startego na drobnych oczkach buraka, serek oraz majonez.  Wymieszać składniki na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Gotowym farszem napełnić połówki białek. Smacznego 🙂