Szybki i tani krem czosnkowo-ziemniaczany

Dawno nie było przepisu na zupę, choć jadamy je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem zapraszam Was na pyszny krem czosnkowo-ziemniaczany. Przepis na niego znalazłam na instagramowym koncie Dietetyczne cudawianki.  Zupa jest bardzo smaczna, szybka, łatwa i tania w wykonaniu. Podana z grzankami smakowała też mojej dość wybrednej 9 -latce. Gdy dowiedziała się, że jest to zupa z czosnkiem, odmówiła jej jedzenia, ale po moich silnych namowach, by spróbowała choć łyżkę, spałaszowała całą miseczkę 🙂 Polecam 🙂

krem czosnkowo-ziemniaczany

Składniki (3 porcje zupy):

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dużych ząbków czosnku
  • ok. 1,2 litra bulionu
  • duża cebula
  • duża pietruszka
  • 80g  serka topionego (u mnie serek śmietankowy)
  •  papryczka chilli (pominęłam, bo chciałam by zjadła ją też córka)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • grzanki i natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Posiekaną cebulę, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na łyżce masła. Dodać pokrojone  w kostkę ziemniaki i korzeń pietruszki. Całość podsmażać razem przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw (ok.20-30 minut).   Pod koniec gotowania dodać serek topiony i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku. Podawać goracą zupę z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂