Najlepsze placki bananowe z karmelizowanymi bananami

Te placki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu. Córka chętnie zabiera je do szkoły, często szykuję je, gdy przychodzą do nas jej koleżanki czy też po prostu na późne śniadanie dla nas wszystkich. Czasem dodaję pół jabłka, czasami posiekaną czekoladę lub rodzynki – ale wg mnie wersja totalnie podstawowa jest również przepyszna. Przepis na te placki znalazłam u Agaty i już z innego nie korzystam. Dziś mam dla Was propozycję na totalnym wypasie, bo do placków dodałam jeszcze karmelizowane banany (przepis stąd). Bomba kaloryczna, ale jakie to było pyszne! 🙂 Bardzo Wam polecam 🙂

placki bananowe

Składniki:

Placki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • duży, dojrzały banan
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ew. 1-2 łyżki erytrolu, cukru
  • można dodać garść rodzynek
  • olej do smażenia

Karmelizowane banany:

  • 2 banany
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ew. szczypta cynamonu

Wykonanie:

Jajka roztrzepać z jogurtem i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i ewentualne słodzidło. Dosypać rodzynki i dodać banana (ja dodaję pół rozgniecionego na papkę i drugie pół pokrojone w cienkie półplasterki). Całość dokładnie wymieszać (gdyby ciasto okazało się zbyt gęste/rzadkie, dodać więcej mąki lub mleka). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Karmelizowane banany:

Pokrojone w plastry lub kostkę banany wrzucić na rozgrzane masło. Dodać miód lub syrop klonowy, cynamon i skropić całość sokiem z cytryny. Krótko smażyć – banany powinny zmięknąć, a dookoła utworzy się gęsty sos. Ciepłe banany podawać z plackami.