Siekane kotlety gyros (z piekarnika)
Ciekawy pomysł na smaczne i nietuzinkowe kotlety z kurczaka. Pieczone w piekarniku, więc są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych smażonych. Dzięki dodatkowi warzyw nie są jednak suche i pozbawione smaku.
Przepis znalazłam na blogu Kulinarne przeboje.
Składniki (10-12 kotletów):
- 400 g fileta z kurczaka
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- łyżka przyprawy gyros
- 2 małe jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posypać go przyprawą gyros i odłożyć na bok. Cebulę, pora oraz szczypiorek drobno posiekać. Paprykę pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone warzywa oraz odsączoną kukurydzę połączyć z kurczakiem. Dodać jajka oraz bułkę tartą. Gotową masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować z nieduże kotlety. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do lekkiego zrumienienia. Smacznego 🙂