Skyrnik z owocami

Troszkę bardziej dietetyczna wersja sernika – coś dla łasuchów, którym czasami zamarzą się domowe wypieki 😉 Smakuje inaczej niż tradycyjny sernik, ale o dziwo, jest naprawdę smaczny. Ja dodałam od siebie za pierwszym razem troche mascarpone, ale za drugim robiłam już wyłącznie ze skyrem  – obie wersje smaczne i godne polecenia.Z podanych ilości otrzymamy jedną porcję skyrnika, idealną na śniadanie dla jednej osoby.

Przepis na niego znalazłam na instagramowym profilu u Fitmygda.

skyrnik

Składniki (jedna porcja o śr. 15 cm):

  • 150g skyru naturalnego (ja dałam skyr waniliowy; piekłam również z podwójnej porcji, mieszając skyr z mascarpone)
  • 1 jajko
  • 30g erytrolu
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 30ml soku z cytryny (dałam sok z połowy cytryny)
  • 10g skórki z cytryny
  • od siebie dodałam maliny oraz borówki

Wykonanie:

Skyr zmiksować z mąką ziemniaczaną, erytrolem, żółtkiem, sokiem i skórą z cytryny. Białko ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do masy jogurtowej. Gotową  masę przelać do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Całość piec w  180 stopniach przez ok. 35 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego 🙂