Szybkie i pyszne ciasteczka śmietankowe
Te kruche ciasteczka to hit! Szybko i łatwo się je przygotowuje, nie potrzeba do nich żadnych wymyślnych składników i smakują wszystkim, którzy je spróbują 🙂 W strukturze przypominają trochę ciasto francuskie: są lekkie, warstwowe i nie za słodkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu, choć zachowują świeżość przez 2-3 dni.
Przepis od Dorotus.
Składniki (60-70 ciastek, w zależności od wielkości użytej foremki):
- 280 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko z dużego jajka (L)
Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
Zimne masło posiekać z mąką. Dodać żółtko i śmietanę. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować je, lekko podsypując mąką. Przy pomocy foremek wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch ciastek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać szczodrze cukrem kryształem, mocno przyklejając go do ciastek. Piec przez około 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Smacznego 🙂
Idealne ciasteczka 🙂
Dziękuję 🙂
Dziwię się zachwytami ciastka niezjadliwe pływają w tłuszczu
Moje w tłuszczu zdecydowanie nie pływały 😉 Przykro mi, że coś się nie udało.
kiedyś dawno je robiłam przepyszne są
Oj, to prawda. I bardzo szybko znikają 🙂
Faktycznie jak francuskie. U mnie też dziś ciastka na blogu. Zróbmy wymianę 🙂
Na takie wymiany to ja zawsze jestem chętna 🙂