Szybkie i pyszne ciasteczka śmietankowe

Te kruche ciasteczka to hit! Szybko i łatwo się je przygotowuje, nie potrzeba do nich żadnych wymyślnych składników i smakują wszystkim, którzy je spróbują 🙂 W strukturze przypominają trochę ciasto francuskie: są lekkie, warstwowe i nie za słodkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu, choć zachowują świeżość przez 2-3 dni.

Przepis od Dorotus.

ciasteczka śmietankowe1

Składniki (60-70 ciastek, w zależności od wielkości użytej foremki):

  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko z dużego jajka (L)

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania

Wykonanie:

Zimne masło posiekać z mąką. Dodać żółtko i śmietanę. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować je, lekko podsypując mąką. Przy pomocy foremek wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed  pieczeniem wierzch ciastek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać szczodrze cukrem kryształem, mocno przyklejając go do ciastek. Piec przez około 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do   175 stopni, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. Smacznego 🙂

ciasteczka śmietankowe przekrój

ciasteczka śmietankowe zbliżenie