Włoskie ciasto z cukinią i lukrem

To ciasto piekłam naprawdę dawno temu, ale dopiero teraz odnalazłam jego zdjęcia. Pamiętam, że bardzo nam smakowało: dzięki cukinii i orzechom było wilgotne i miękkie. Idealne do popołudniowej kawy. Przepis od niezawodnej Dorotus.

ciasto wloskie z cukinia

Składniki (forma o śr. 23 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam ciut więcej)
  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka oliwy z oliwek extra virgin (dałam olej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki startej razem ze skórką na tarce o drobnych lub średnich oczkach cukinii (ok. 2 małe cukinie)

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 -4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut do złotego brązu,  często mieszając. Wystudzić i drobno posiekać.

Całe jajka ubijać z cukrem przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera,  do uzyskania puszystej, gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii, a następnie powoli wlewać oliwę, nie przerywając ubijania. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać odciśniętą, startą cukinię oraz drobno posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Lukier:
Cukier puder rozetrzeć razem z sokiem z cytryny. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dosypać odrobinę cukru pudru, a kiedy zbyt gęsty – dolać soku z cytryny. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto. Smacznego 🙂

ciasto wloskie z cukinia