Azjatyckie klopsiki

Przepis na te pyszne małe klopsiki znalazłam w książce “Lunchbox na każdy dzień” M.Bareły, autorki bloga Filozofia Smaku. Świetnie smakowały z ryżem i były fajną odmianą od zwykłych, codziennych mielonych. Polecam 🙂

klopsiki azjatyckie

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka (ja dałam mięso wieprzowo-wołowe)
  • pół cebuli
  • 1 żółtko
  • duży ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1-2 łyżki bułki tartej lub panko (do zagęszczenia masy)
  • sól, pieprz
  • do posypania: szczypior, sezam
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, papryczką chili oraz imbirem. Dodać żółtko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wyrobić dokładnie dłonią, w razie potrzeby dodając bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z gotowej masy uformować małe klopsiki. Smażyć je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż przestaną być surowe w środku. Składniki sosu wymieszać ze sobą i wlać do garnka z klopsikami. Zwiększyć ogień i gotować całość przez 3-4 minuty, polewając kotlety sosem. Gotowe danie posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂