Jajko pieczone w awokado

Jajko upieczone w awokado to ciekawy i niebanalny pomysł na śniadanie. Dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Warto się skusić. Ja podałam je z miksem sałat, pomidorkami, świeżo startym parmezanem i chrupiącą bagietką.

Przepis: Kwestia Smaku

jajko w awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Awokado przekroić poziomo na pół, usunąć pestkę. Pogłębić nieco powstałe otwory przy pomocy łyżeczki. Oprószyć awokado solą i pieprzem. W powstałe wgłębienia wbić  delikatnie jajka (zapiekamy  tak naprawdę żółtko i taką ilość białka, która zmieści się do otworu). Gotowe awokado umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (najlepiej, gdy żółtko pozostaje płynne). Po upieczeniu doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂