Smak wakacji czyli pierogi z jagodami

Nie przepadam za pierogami z owocami. Zdecydowanie bardziej smakują mi ruskie, z mięsem, ze szpinakiem i fetą czy nawet wigilijne z kapustą i grzybami. Ale raz do roku, latem, po prostu muszę zjeść porcję pierogów z jagodami. To taka kwintesencja wakacji 🙂 Zwykle jadałam je u mamy, ale tym razem postanowiłam przyrządzić je sama. Wyszły naprawdę smaczne. Zjadł je nawet mój mąż, który do tej pory twierdził, że nie lubi jagodowych pierogów 🙂

Zwykle do ciasta na pierogi używam tylko mąki, gorącej wody i odrobiny soli. Tym razem podpatrzyłam na blogu Ania gotuje, że warto dodać czasami jajko oraz stopione masło. Ciasto tak wykonane było elastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracowało.

pierogi z jagodami

Składniki (ok. 30-40 pierogów, w zależności od ich wielkości):

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • jajko
  • 50 g stopionego, przestudzonego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Farsz:

Jagody umyć, osuszyć. Wymieszać je delikatnie z cukrem oraz mąką. Odstawić na bok.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie. Dodać jajko, stopione i przestudzone masło oraz sól. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Podzielić je na 2-3 części (te, z którymi akurat nie pracujemy przykryć ściereczką by nie wyschły).  Każdą cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka.  Na każde kółko nakładać niewielką ilość jagodowego farszu. Składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4min od wypłynięcia.Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego ?

pierogi jagody