Smak wakacji czyli pierogi z jagodami
Nie przepadam za pierogami z owocami. Zdecydowanie bardziej smakują mi ruskie, z mięsem, ze szpinakiem i fetą czy nawet wigilijne z kapustą i grzybami. Ale raz do roku, latem, po prostu muszę zjeść porcję pierogów z jagodami. To taka kwintesencja wakacji 🙂 Zwykle jadałam je u mamy, ale tym razem postanowiłam przyrządzić je sama. Wyszły naprawdę smaczne. Zjadł je nawet mój mąż, który do tej pory twierdził, że nie lubi jagodowych pierogów 🙂
Zwykle do ciasta na pierogi używam tylko mąki, gorącej wody i odrobiny soli. Tym razem podpatrzyłam na blogu Ania gotuje, że warto dodać czasami jajko oraz stopione masło. Ciasto tak wykonane było elastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracowało.
Składniki (ok. 30-40 pierogów, w zależności od ich wielkości):
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- szklanka ciepłej wody
- jajko
- 50 g stopionego, przestudzonego masła
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g jagód
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Farsz:
Jagody umyć, osuszyć. Wymieszać je delikatnie z cukrem oraz mąką. Odstawić na bok.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie. Dodać jajko, stopione i przestudzone masło oraz sól. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Podzielić je na 2-3 części (te, z którymi akurat nie pracujemy przykryć ściereczką by nie wyschły). Każdą cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nakładać niewielką ilość jagodowego farszu. Składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4min od wypłynięcia.Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego
Pierogi z jagodami są najlepsze!
Nie przepadam za takimi pierogami, jednak moja rodzina odda wszystko za porcję, dlatego przynajmniej kilka razy w sezonie goszczą na stole. Twoje wyglądają obłędnie pysznie 🙂
Ja również nie przepadam za słodkimi pierogami, ale latem przynajmniej raz muszę je zjeść 🙂
Pyszności! To ulubione pierogi mojego dziecka 🙂
A do ciasta też dodaję masło i ono na tym mocno zyskuje!
To prawda 🙂 Pierwszy raz dodałam masło i chyba będę to kontynuować 🙂
Smak dzieciństwa <3
To prawda 🙂
Zdecydowanie smaki lata, w sezonie jagodowym nie może ich zabraknąć, pyszne pierożki 🙂
Latem pierogi z jagodami to danie obowiązkowe 🙂
Takie pierogi uwielbiamy. Robimy co roku 🙂
Ja też je lubię 🙂
Pyszności :)))))
Oj tak 🙂