Ziemniaki Hasselback

Te pyszne ziemniaki miałam w planie przygotować już dawno, ale zawsze coś stawało mi na przeszkodzie. Tym razem skusiłam się i nie żałuję. To na pewno ciekawa odmiana od tradycyjnego ziemniaczanego purre czy frytek. Tak przygotowane ziemniaki nie tylko dobrze smakują, ale również ładnie prezentują się na talerzu. Jest co prawda trochę zabawy z ich krojeniem, ale przy porcji dla 2-3 osób nie zajmuje to specjalnie jakoś dużo czasu.

Skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Krytyka Kulinarna.

ziemniaki hasselback

Składniki:

  • 8 dość dużych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • przyprawy (u mnie trochę słodkiej papryki i oregano, warto dodać też gałązki rozmarynu)

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać). Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając, by ziemniak się nie rozpadł. Do naczynia wlać olej. Dodać sól i przyprawy, wymieszać. W oleju obtoczyć dokładnie każdego ziemniaka, a następnie umieścić go w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia.  Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 240 stopni i piec kolejne 20 minut. Czas pieczenia należy cały czas kontrolować: w zależności od wielkości ziemniaków, można go skrócić lub wydłużyć. Prawidłowo upieczone ziemniaki powinny być miękkie w środki i lekko zezłocone z zewnątrz. Smacznego 🙂

ziemniaki hasselback