Urodzinowy tort mango-malina

Taki torcik upiekłam miesiąc temu z okazji urodzin mojej teściowej. Chciałam koniecznie wykorzystać mus z mango, który znalazłam w osiedlowym sklepiku. Miał świetny skład i stwierdziłam, że dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu. Masa wyszła smaczna, o niecodziennym żółtym kolorze – rzadko widuję takie w tortach 🙂 Drugi krem to mój ulubiony malinowy. Chyba nigdy mi się nie znudzi: jest nie za słodki, łatwy do wykonania i smakuje większości osób, które go próbowały. Oba kremy fajnie się ze sobą komponowały, mimo, że obawiałam się, że całość będzie zbyt mdła. Dekoracja jak na mnie całkiem znośna – nie mam do tego ręki, ale w tym torcie nawet jakoś to wyglądało 🙂

tort mango-malina

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:

  • słodka herbata z cytryną (jeśli tort będzie jedzony tylko przez dorosłych, można dodać odrobinę alkoholu)

Masa malinowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok. 3/4 szklanki gęstej konfitury malinowej
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • kilkanaście świeżych malin

Krem mango:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • szklanka musu z mango (użyłam takiego produktu)
  • 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 1,5  łyżeczki żelatyny

Masa na wierzch:

  • 2 łyżki mascarpone
  • 200 ml kremówki 36 %
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • kilka łyżek konfitury malinowej
  • owoce, wiórki czekoladowe- do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wlać do tortownicy, w której dno wyłożono uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Piec w temperaturze 60-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Masa malinowa:

Żelatynę zalać 3 łyżkami chłodnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić, a następnie wymieszać z konfiturą malinową. Zimną kremówką ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Na koniec połączyć z musem malinowym i świeżymi malinami. Wymieszać. Odstawić do lodówki.

Masa mango:

Żelatynę zalać 4 łyżkami chłodnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić, a następnie wymieszać z musem z mango. Zimną kremówką ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Na koniec połączyć z musem z mango. Wymieszać.

Krem śmietankowy na wierzch tortu:

Zimną kremówką ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, pastę pistacjową i  mascarpone. Wymieszać.

Złożenie całości:

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem. Nałożyć na niego krem malinowy z malinami. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Nasączyć go ponczem i posmarować cienko konfiturą malinową. Wyłożyć krem mango. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć go ponczem. Na bokach i wierzchu tortu rozprowadzić śmietankowy. Obsypać boki startą czekoladą.  Wierzch tortu ozdobić owocami i wiórkami czekolady. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.  Smacznego 🙂

tort mango-malina