Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola

Nie jestem jakąś wielką fanką serów pleśniowych, ale w tej sałatce gorgonzola bardzo fajnie komponuje się z suszonymi pomidorami i miksem sałat. Do tego tortellini, które smakują zawsze i wszędzie, oraz chrupiący słonecznik. Przyznaję, że sos, który był w oryginalnym przepisie nie przypadł mi za bardzo do gustu i gdy robiłam tą sałatkę po raz drugi, użyłam po prostu łyżki majonezu. W takiej wersji też podaję Wam ten przepis. Po wersję pierwotną odsyłam na blog Smaki na talerzu.

sałatka z tortellini i gorgonzoli

Składniki:

  • 250 g tortellini (u mnie ze szpinakiem, ale może być np. z farszem mięsnym)
  • ok. 60 g miksu sałat lub samej rukoli
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście słonecznika
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1-2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzić, a następnie wymieszać z sałatą, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i serem gorgonzola. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Dodać je do pozostałych składników. Całość wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego 🙂