Ciasto czekoladowe z pastą tahini i sezamkami

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kuchnia w kolorach lata. Przypadkowo miałam w lodówce otwarty słoik tahini, który niecierpliwie czekał na wykorzystanie do czegoś innego niż hummus. Gotowe ciasto wyszło bardzo smaczne. Mega czekoladowe i kaloryczne, puszyste, choć przez moment zastanawiałam się czy nie pominąć proszku do pieczenia i nie upiec czegoś w stylu brownie. Może następnym razem skuszę się na tą opcję.  Ciasto piekłam chyba trochę za długo, bo było w moim odczuciu ciut za suche. Nie przeszkadzało to jednak mojej rodzince, bo zniknęło dość szybko i bez większych obiekcji 😉 Od siebie dodałam trochę malin i borówek, którymi obsypałam wierzch ciasta przed pieczeniem, a połowę mąki zamieniłam na zmielone migdały. Fajnym pomysłem są chrupiące na wierzchu sezamki – to taka przysłowiowa “kropka nad i”.

czekoladowe ciasto z tahini

Składniki (blaszka o wymiarach 31x24cm):

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60%
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g zmielonych migdałów (można też zamienić je na dodatkowe 75 g mąki pszennej)
  • 150 g pasty tahini
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie: maliny i borówki
  • sezamki do ozdoby

Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 15 g cukru
  • 15 g masła

Wykonanie:

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Do przestudzonej mieszaniny dodać tahini. Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlewać do nich masę czekoladową z tahini. Krótko zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać owocami. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa:

Mleko zagotować. Gorącym zalać posiekaną czekoladę. Dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać całość do powstania gładkiej polewy. Gdy lekko zgęstnieje polać nią ciasto. Całość ozdobić posiekanymi sezamkami. Smacznego 🙂