Ciasto Czekoladowa Chmura

Na to pyszne ciasto wg przepisu Nigelli Lawson czaiłam się od wieeelu lat. Po raz pierwszy zobaczyłam je w jej programie w telewizji, wieki temu, i już wtedy na jego widok leciała mi ślinka. Zawsze jednak jakoś odkładałam je na później. W końcu, całkiem niedawno, po kolejnym przeglądnięciu książki Nigella Bites, stwierdziłam, że nie ma na co dłużej czekać 😉 Ciasto robi się łatwo i szybko. Jest bezmączne, bardzo wilgotne, ekstremalnie wręcz czekoladowe, pachnące pomarańczami. Dość intensywne, mąż stwierdził, że dla niego za słodkie, choć ja tak nie uważam. Zwieńczone ubitą kremówką oraz owocami, może być kontrpropozycją dla miłośników bezy. Zastrzegam jednak, że naprawdę trzeba lubić czekoladę – fani brownie będą nim zachwyceni. Jedyny problem miałam z krojeniem – całość trochę się kruszyła, ale być może była to wina ciut za długiego pieczenia. Bardzo polecam!

czekoladowa chmura

Składniki (totownica o średnicy 23 cm):

  • 250 g gorzkiej czekolady (Nigella wspomina, że powinna mieć min. 70% zawartości kakao; ja dałam połowę takiej oraz drugą połowę mniej intensywnej czekolady o zawartości kakao 50%)
  • 125 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka likieru pomarańczowego Cointreau
  • 2-3 łyżki cukru pudru (to mój dodatek)
  • 2-3 łyżki serka mascarpone (to również mój dodatek – chciałam by masa była bardziej stabilna)

Dodatkowo, opcjonalnie:

  • kakao do oprószenia całości
  • dowolne owoce do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

W garnku roztopić masło. Zdjąć je z palnika i dodać do niego posiekaną czekoladę.  Odstawić składniki na 2-3 minuty, po czym wymieszać całość do powstania gładkiego sosu czekoladowego. 2 całe jajka i 4 żółtka ubijać przez kilka minut z 75 g cukru na jasną, puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość).  Do masy jajecznej dodawać powoli, cały czas miksując na niskich obrotach, przestudzony sos czekoladowy oraz startą skórkę z pomarańczy i likier Cointreau. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru (100g). Ubitą pianę wmieszać delikatnie przy pomocy szpatułki do masy czekoladowej. Gotowe ciasto przelać do tortownicy, w której tylko spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35-40 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i lekko popękać.  Po upieczeniu obkroić nożem jego boki od formy. Ciasto podczas stygnięcia zapadnie się, tworząc miejsce na krem.

Krem:

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt i likier. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Całość oprószyć kakao.  Można udekorować dowolnymi owocami. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂