Najlepsza czekoladowo-orzechowa owsianka (otrębianka?:))
Ta owsianka, a właściwie to otrębianka, bo zamiast płatków owsianych przygotowuję ją z otrębów, to od jakiegoś czasu jedno z moich ulubionych, słodkich, a zarazem zdrowych śniadań. Z dodatkiem owoców smakuje idealnie. Dzięki niej mam energię na cały dzień. Do jej jedzenia namówiłam także męża, któremu bardzo ona smakuje. Nad córką ciągle pracuję 😉
Przepis znalazłam w aplikacji Yazio.
Składniki (jedna porcja):
- 120 ml mleka lub napoju roślinnego
- 120 ml wody
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 50 g otrębów owsianych
- łyżka kakao
- łyżka masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- do podania: owoce, płatki migdałowe, orzechy, posiekana gorzka czekolada itp.
Wykonanie:
W małym garnku połączyć przy pomocy trzepaczki mleko z wodą, miodem, kakao, solą, masłem orzechowym i cynamonem. Całość zagotować. Dodać otręby owsiane. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do namoczenia na ok. 5 minut. Gotową owsiankę przełożyć do miski. Udekorować owocami i bakaliami wg uznania. Smacznego 🙂
Pycha 🙂 Owsianka to pyszne i zdrowe śniadanie, jem regularnie już od dawna 🙂
To prawda. Ja również od niedawna jadam ją regularnie 🙂
Ja też nie byłam fanką owsianek, ale zaczęły mi smakować i teraz jem regularnie
O to dokładnie tak jak ja! Ja nie piję mleka, więc długo nie chciałam w ogóle spróbować owsianki, ale w końcu jakoś się do niej przekonałam. A tą wersję wprost uwielbiam <3