Najlepsza czekoladowo-orzechowa owsianka (otrębianka?:))

Ta owsianka, a właściwie to otrębianka, bo zamiast płatków owsianych przygotowuję ją z otrębów, to od jakiegoś czasu jedno z moich ulubionych, słodkich, a zarazem zdrowych śniadań. Z dodatkiem owoców smakuje idealnie. Dzięki niej mam energię na cały dzień. Do jej jedzenia namówiłam także męża, któremu bardzo ona smakuje. Nad córką ciągle pracuję 😉

Przepis znalazłam w aplikacji Yazio.

czekoladowo-orzechowa otrębianka

Składniki (jedna porcja):

  • 120 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 50 g otrębów owsianych
  • łyżka kakao
  • łyżka masła orzechowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • do podania: owoce, płatki migdałowe, orzechy, posiekana gorzka czekolada itp.

Wykonanie:

W małym garnku połączyć przy pomocy trzepaczki mleko z wodą, miodem, kakao, solą, masłem orzechowym i cynamonem. Całość zagotować. Dodać otręby owsiane. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do namoczenia na ok. 5 minut. Gotową owsiankę przełożyć do miski. Udekorować owocami i bakaliami wg uznania. Smacznego 🙂