Dwukolorowy, dietetyczny skyrnik na zimno
Ostatnio na śniadania, poza owsiankami, zaczęłam jadać coraz częściej różnego rodzaju zdrowe desery. Wszystko za sprawą Kasi, której spektakularna przemiana (chylę czoła!) oraz cudowne, dietetyczne przepisy, zachęciły mnie do większego eksperymentowania. Na bazie jej pysznego sernika jagodowego, przygotowałam dzisiejszą propozycję. Twaróg zamieniłam na skyr, zamiast jagód dodałam maliny oraz mus z mango, a wierzch zwieńczyłam marakują. Wierzcie lub nie, ale całość była naprawdę pyszna. I co więcej, całą taką porcję zjadasz bez najmniejszych wyrzutów sumienia, gdyż ma naprawdę niewiele kalorii. Polecam, nie tylko osobom na diecie 🙂
Składniki (dwie spore porcje lub 3 mniejsze):
- 450 g skyru naturalnego
- 60 g erytrolu (ilość można regulować wg własnych preferencji – jeśli wolimy słodsze desery, można dodać ciut więcej; dla mnie ilość była wystarczająca)
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok. 80 g malin (u mnie mrożone)
- 100 g przecieru z mango (taki, który w składzie nie ma cukru; ja korzystałam z takiego przecieru)
- dodatkowo: marakuja, maliny
Wykonanie:
Skyr zmiksować z 60 g erytrolu. Podzielić go na dwie równe części.
W dwóch osobnych szklankach zalać po łyżeczce żelatyny kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, po około 10 minutach, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Przecier z mango połączyć z jedną rozpuszczoną żelatyną. Wymieszać całość dokładnie do połączenia, tak by nie było grudek, a następnie tak przygotowany mus zmiksować krótko z połową posłodzonego skyru. Warstwę o smaku mango rozłożyć w pucharkach. Wcisnąć w nią kilka świeżych malin.
Maliny zmiksować na mus (mrożone wcześniej rozmrozić). Postępować analogicznie do musu z mango czyli dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać całość dokładnie do połączenia, a następnie malinowy mus wymieszać z pozostałą częścią posłodzonego skyru. Warstwę malinową rozłożyć w pucharkach na musie mango. Gotowe desery schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować je marakują lub innymi owocami. Smacznego 🙂