Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai to danie kuchni tajskiej, składające się z makaronu ryżowego, warzyw oraz pysznego sosu, łączącego w sobie różnorodne smaki. Do tej pory jadałam go tylko w restauracjach i w końcu, po zakupie pasty tamaryndowej, postanowiłam przygotować go też w domu. Swoją pierwszą wersję tej potrawy przygotowałam wg przepisu Asi z Kwestii Smaku. Dodałam trochę więcej kurczaka, kawałek papryki i kilka pieczarek, co może być pewnie jakąś profanacją, ale akurat miałam te warzywa do zużycia 😉 Wg mnie całość wyszła naprawdę dobrze. Mąż stwierdził, że było ciut za kwaśne i mało ostre. Następnym razem więc, troszkę pokombinuję z proporcjami sosu 😉

pad thai

Składniki (2-3 porcje):

  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
  • pierś kurczaka lub 10 krewetek, ewentualnie tofu (u mnie kurczak)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pół czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • szklanka kiełków fasoli mung (najlepiej świeżych, nie ze słoika)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek szczypiorku

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1-2 łyżki pasty tamaryndowej (trzeba uważać z jej ilością, by całość nie wyszła zbyt kwaśna)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha lub pół łyżki płatków chili
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo do podania:

  • 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • świeża kolendra lub szczypiorek

Wykonanie:
Makaron ryżowy gotować przez ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu: pastę tamaryndową, sos rybny, sok z limonki, cukier, sos sriracha oraz wodę.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażać na nim przed 5-6 minut pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz półplasterki pieczarek. Dodać do nich starty czosnek i smażyć razem ok. minuty. Zdjąć warzywa z patelni, a następnie włożyć na nią pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Smażyć 3-4 minuty. Następnie ponownie dodać na patelnie podsmażone wcześniej warzywa. Wbić do nich dwa rozbełtane jajka. Całość podsmażać razem przez ok. minutę, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać kiełki fasoli mung oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać.  Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego 🙂