Kostka pomarańczowo-kakaowa

Dziś mam dla Was ciasto pachnące czekoladą i pomarańczami, przywołujące na myśl święta i wspólnie spędzony, rodzinny czas. Piekłam je na ubiegłoroczne Boże Narodzenie. Przepis na nie znalazłam na blogu Gdy w brzuchu burczy. Całość składa się z czekoladowego, puszystego biszkoptu, przełożonego kremem serowym o smaku pomarańczowym. Smaczne i eleganckie. Mój małżonek stwierdził, że jest zbyt pomarańczowe i faktycznie jest dość intensywnie owocowe i lekko orzeźwiające w smaku. Dla mnie to jednak plus – masa fajnie przełamuje słodkie, kakaowe ciasto.

kostka czekoladowo pomaranczowa

Składniki:

Biszkopt (blaszka o wymiarach 23 cm x 33 cm):

  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • mały cukier z wanilią
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:

  • 250 g tłustego twarogu
  • galaretka pomarańczowa
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 250 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier wymieszany z  cukrem waniliowym. Do piany dodawać  po jednym żółtku. Miksować, do powstania puszystej masy. Następnie wsypać do niej wymieszane ze sobą produkty sypkie: przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.  Dodać startą skórkę pomarańczową. Całość delikatnie wymieszać. Gotową  masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.

Masa pomarańczowa:

Wyciśnięty sok z pomarańczy przelać do szklanki i uzupełnić przegotowaną wodą, tak aby otrzymać 200 ml płynu. Wodę z sokiem zagotować i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. Odstawić do schłodzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz skórką pomarańczową na gładką masę. Do masy serowej dodać schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę pomarańczową. Zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać również ją delikatnie do masy.

Biszkopt przekroić na pół.  Przełożyć go masą serowo-pomarańczową. Wierzch pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂