Kostka pomarańczowo-kakaowa
Dziś mam dla Was ciasto pachnące czekoladą i pomarańczami, przywołujące na myśl święta i wspólnie spędzony, rodzinny czas. Piekłam je na ubiegłoroczne Boże Narodzenie. Przepis na nie znalazłam na blogu Gdy w brzuchu burczy. Całość składa się z czekoladowego, puszystego biszkoptu, przełożonego kremem serowym o smaku pomarańczowym. Smaczne i eleganckie. Mój małżonek stwierdził, że jest zbyt pomarańczowe i faktycznie jest dość intensywnie owocowe i lekko orzeźwiające w smaku. Dla mnie to jednak plus – masa fajnie przełamuje słodkie, kakaowe ciasto.
Składniki:
Biszkopt (blaszka o wymiarach 23 cm x 33 cm):
- 6 jaj
- 180 g cukru
- mały cukier z wanilią
- 130 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- skórka starta z połowy pomarańczy
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
- 250 g tłustego twarogu
- galaretka pomarańczowa
- 3-4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do piany dodawać po jednym żółtku. Miksować, do powstania puszystej masy. Następnie wsypać do niej wymieszane ze sobą produkty sypkie: przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać startą skórkę pomarańczową. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.
Masa pomarańczowa:
Wyciśnięty sok z pomarańczy przelać do szklanki i uzupełnić przegotowaną wodą, tak aby otrzymać 200 ml płynu. Wodę z sokiem zagotować i rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. Odstawić do schłodzenia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz skórką pomarańczową na gładką masę. Do masy serowej dodać schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę pomarańczową. Zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać również ją delikatnie do masy.
Biszkopt przekroić na pół. Przełożyć go masą serowo-pomarańczową. Wierzch pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂