Mocno czekoladowe babeczki z bananami
Przepyszne babeczki, pachnące czekoladą. Miękkie, puszyste, bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawy, świetnie nadają się do śniadaniówek – moja córka obdarowała nimi wszystkie koleżanki 🙂 Przygotowuje się je szybko i bezproblemowo. Jeśli macie mocno dojrzałe banany, które domagają się wykorzystania, ten przepis będzie idealny.
Przepis znaleziony na stronie Kulinarne Przeboje.
Składniki (12-14 babeczek średniej wielkości):
- 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru (zależy od tego jak słodkie i dojrzałe mamy banany; ja dałam pół szklanki)
- 3 łyżki kakao
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W pierwszym naczyniu wymieszać ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i cukier. W drugim obrane banany rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą, gładką papkę. Dodać do nich rozbełtane jajka oraz olej. Całość wymieszać. Do naczynia z suchymi składnikami dodać mokre. Połączyć całość i wymieszać krótko do połączenia się składników. Papilotki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Tak przygotowane babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 18-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 🙂