Zupa ogórkowa
Zup w Polsce jada się dużo…przynajmniej w mojej rodzinie. Do tych typowo polskich należą z pewnością rosół, żurek, kapuśniak, krupnik czy też zupa szczawiowa. Dla mnie najbardziej polską zupą jest zupa ogórkowa i to ona jest moją kolejną propozycją w ramach akcji “Gotujemy po polsku”.
Zupa zdecydowanie kwaśna w smaku, pyszna, aromatyczna, jedna z moich ulubionych. Obowiązkowo z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Próbowałam ogórkowej z ryżem i wiem już, że u mnie taka wersja nie przejdzie. To nie ten smak.
Składniki:
– mięso (dwa udka z kurczaka albo skrzydełka na przykład)
– włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler (korzeń i liście), kawałek pora..
– 3-4 większe ziemniaki
– kostka rosołowa drobiowa
– ogórki kiszone (+ ewentualnie kilka łyżek soku pozostałego z kiszenia ogórków)
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
– natka pietruszki
– 2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i korzeń selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar. W trakcie gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i kostkę rosołową. Po około 20 minutach, gdy ziemniaki zmiękną, dodać starte ogórki kiszone (i ewentualne sok). Gotową zupę zabielić śmietaną. Przed podaniem wyciągnać liście selera i pora. Doprawić zupę do smaku i posypać posiekaną natką. Smacznego 🙂
Ps. Tak się właśnie przyglądam temu zdjęciu i zastanawia mnie, czemu ta zupa nie ma typowego zielonego koloru.. Hmm..czyżby lampa w aparacie aż tak zmieniła jej wygląd? Śmieszne 🙂