Naleśniki z porem i szynką parmeńską
Lubicie naleśniki? U nas pojawiają się one dość często, z racji tego, że córcia jest ich wielką fanką. Ja jadam je dużo rzadziej, ze względu na ich kaloryczność, ale przyznaję, że czasami ciężko mi się oprzeć jednej sztuce z nutellą i bananem. Tak, wiem, samo zło i puste kalorie. Ale za to jakie dobre 🙂
Dziś jednak mam dla Was naleśniki w wersji wytrawnej. Bardzo smaczne, oryginalne i łatwe w wykonaniu. Połączenie duszonego pora i szynki parmeńskiej okazało się strzałem w dziesiątkę. Warto wypróbować 🙂
Przepis znalazłam na stronie Zjem to.
Składniki:
- naleśniki z ulubionego przepisu (u mnie naleśniki cudawiankowe)
- 2-3 duże pory (tylko białe części)
- opakowanie szynki parmeńskiej
- parmezan
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Pory dokładnie opłukać, pokroić w półplasterki. Wrzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Naleśniki zwinąć, z wierzchu posypać dodatkowo parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 10 minut. Smacznego 🙂