Pierniczki Lebkuchen
Te tradycyjne niemieckie pierniczki chciałam wypróbować już kilka razy, ale zwykle brakowało mi na to czasu przed świętami. Tym razem jednak nie odpuściłam i obok zwykłych choinkowych pierniczków, upiekłam też partię lebkuchen. I powiem Wam, że wyszły przepyszne. Pachnące cytrusami, lekko ciągnące się – bardzo smaczne. Trochę przypominały mi pierniczki Aganiok. Po upieczeniu lebkuchen były miękkie, następnie stwardniały, a po pokryciu lukrem i umieszczeniu je w zamkniętej puszce z kawałkami obranego jabłka, znów stały się przyjemnie miękkie. Bardzo Wam je polecam.
Przepis od Dorotki.
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach “Festiwalu Pierniczków” prowadzonym przez Majankę.
Składniki (ok. 30 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (kandyzowaną skórkę cytrynową można zamienić na skórkę otartą z dwóch cytryn.)
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawę korzenną oraz cynamon. Masło z miodem umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać, cały czas mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i przestudzić. Lekko ciepłą mieszankę maślano – miodową wlać do suchych składników. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia, aby ciasto trochę zgęstniało. Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie, gdyż dość mocno rosną w trakcie pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Ostudzić na kratce.
Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.
Lebkuchen od razu po upieczeniu będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją i zmiękną ponownie po pokryciu ich lukrem i umieszczeniu w zamkniętej puszcze z kawałkami obranego jabłka. Smacznego 🙂