Sałatka gyros
Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, która od wielu lat gości na stołach w większości domów. Zna ją pewnie każda pani domu i każda z nich ma własną recepturę na jej wykonanie. Ja przepis dostałam dawno temu od mojej przyjaciółki. Od tego czasu robiłam ją już wiele razy i zawsze cieszyła się powodzeniem. Z pewnością będzie mile widziana na świątecznym lub sylwestrowym stole.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 6-7 korniszonów lub ogórków kiszonych
- duża cebula
- mała kapusta pekińska
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek ketchupu
- pół opakowania przyprawy do gyrosa
- olej do smażenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Filety umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Przyprawę do gyrosa wymieszać z połową szklanki wody. Mieszanką zalać filety i smażyć bez przykrycia do wyparowania wody. Usmażone mięso odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzić.
Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić ją, zdjąć z patelni.
W małej miseczce wymieszać odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i podsmażoną cebulę. Dodać 2-3 łyżki majonezu i 2-3 łyżki ketchupu. Wymieszać. Kapustę pekińską pokroić,oprószyć solą i odstawić na 5 minut.
W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układamy na dnie połowę kurczaka, na nim rozprowadzamy połowę kukurydzy z dodatkami i majonezem. Całość posypujemy równomiernie połową pokrojonej kapusty. Ponawiamy warstwy: reszta kurczaka, następnie kukurydza z ogórkami i na wierzch kapusta. Całość schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Smacznego 🙂