Jabłka pieczone z płatkami owsianymi i orzechami
Pieczone jabłka to fajny pomysł na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W środku skrywają nadzienie z płatków owsianych, rodzynek, orzechów i śliwkowych powideł. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Coś pysznego, mówię Wam. Najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Jest to moja propozycja w ramach “Orzechowego tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.
Składniki:
- 2 jabłka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki rodzynek
- garść orzechów włoskich
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:
Górne części jabłek odciąć. Środek owoców delikatnie wydrążyć, uważając, by nie uszkodzić skórki. Na dno każdego jabłka włożyć po łyżce powideł. Płatki owsiane wymieszać z rodzynkami, miodem, posiekanymi orzechami, cynamonem i pozostałą łyżką powideł. Gotową mieszanką wypełnić jabłka. Przykryć odciętymi częściami jabłka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (długość pieczenia zależy do wielkości oraz gatunku jabłka). Podawać najlepiej ciepłe. Smacznego 🙂