Wieprzowina po chińsku w sosie curry
Przepis na to danie znalazłam dobrych kilka lat temu w jakiejś kolorowej gazetce. Od tamtego czasu robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem smakowało nam tak samo dobrze. Polecam nie tylko wielbicielom egzotycznej kuchni 😉
Jest to moja propozycja w ramach “Orzechowego tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (schab, łopatka)
- 2 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- marchewka
- 3-4 pieczarki
- 1-2 łyżki mieszanki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- spora garść orzechów nerkowca
- ew. łyżka mąki pszennej
- do podania: posiekany szczypiorek
Wykonanie:
Cebule pokroić w piórka. Zeszklić ją na 2 łyżkach oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, marchew w paski, paprykę w kostkę. Warzywa dodawać kolejno do cebuli. Smażyć całość kilka minut. Zdjąć warzywa z patelni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć je ze wszystkich stron na dwóch łyżkach oleju. Dodać curry i kurkumę, wymieszać. Następnie dolać 2-3 szklanki wody, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa oraz orzechy nerkowca. Gotować razem całość przez ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można sos zagęścić łyżką mąki. Podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂