Spaghetti alla Puttanesca
Z okazji Światowego Dnia Makaronu mam dziś dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne spaghetti. Podstawą pasty alla puttanesca, zwanej czasami również “makaronem ladacznicy”, są pomidory, anchois, kapary i czarne oliwki. Dość sporo tu słonych składników, przez co danie wychodzi mocne i wyraźne w smaku. Szybkość wykonania to jego duża zaleta – przygotujecie je w przysłowiowe 15 minut. Warto wypróbować to włoskie danie właśnie dziś, jeśli jeszcze nie mieliście takiej okazji.
Przepis pochodzi z książki “Dania pikantne”.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1-2 łyżki kaparów
- 8 filecików anchois
- 100 g czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz, oregano
- 400 g makaronu spaghetti
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekane cebule. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać. Dorzucić kapary, pokrojone anchois i pomidory. Dusić całość na małym ogniu przez około 15 minut. Dodać oliwki i posiekaną natkę. Doprawić solą (delikatnie), świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Podawać najlepiej od razu. Smacznego 🙂