Jesienny jogurt z pieczonymi śliwkami i orzechami

Dziś mam dla Was pomysł na szybkie śniadanie, które całkiem niedawno skradło moje serce. Banalnie proste i jednocześnie absolutnie pyszne. Warstwy jogurtu naturalnego przełożone śliwkami upieczonymi z dodatkiem cynamonu i imbiru. Całość posypana chrupiącymi orzechami. Taka jesień w szklance. Bardzo polecam 🙂

Przepis znaleziony u ChilliBite.

jogurt z pieczonymi śliwkami

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • cukier trzcinowy do smaku
  • ok. 1 cm startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Wypestkowane śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wymieszać z cukrem, startym imbirem i cynamonem. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.  W pucharkach układać warstwami jogurt naturalny i pieczone śliwki. Wierzch posypać orzechami włoskimi. Smacznego 🙂

jogurt z pieczonymi śliwkami i orzechami