Jesienny jogurt z pieczonymi śliwkami i orzechami
Dziś mam dla Was pomysł na szybkie śniadanie, które całkiem niedawno skradło moje serce. Banalnie proste i jednocześnie absolutnie pyszne. Warstwy jogurtu naturalnego przełożone śliwkami upieczonymi z dodatkiem cynamonu i imbiru. Całość posypana chrupiącymi orzechami. Taka jesień w szklance. Bardzo polecam 🙂
Przepis znaleziony u ChilliBite.
Składniki:
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- kilkanaście śliwek węgierek
- cukier trzcinowy do smaku
- ok. 1 cm startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Wypestkowane śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wymieszać z cukrem, startym imbirem i cynamonem. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W pucharkach układać warstwami jogurt naturalny i pieczone śliwki. Wierzch posypać orzechami włoskimi. Smacznego 🙂