Dietetyczne ciasto z owocami – bez mąki, jaj i tłuszczu
Sezon na pyszne, świeże owoce ciągle trwa, dlatego staram się z nich korzystać, ile się da. Dziś proponuję Wam bardzo smaczne ciasto, takie po które sięga się z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia 😉 Nie zawiera ono mąki, nie zawiera tłuszczu, jaj, cukru…no dobra, ma w sobie sporo miodu, ale przecież miód jest zdrowy, prawda? Przynajmniej tak to sobie tłumaczę 🙂 Przepis na nie znalazłam tutaj. Z owoców dałam pół na pół maliny z borówkami. Dorzuciłam w ostatniej chwili też bardzo dojrzałego banana, który domagał się zjedzenia. Masę z płatków przygotowałam z 1,5 porcji i dodałam do niej trochę rodzynków oraz suszonej żurawiny. Smakowało całkiem fajnie i myślę, że warto się na nie skusić 🙂
Składniki (piekłam w blaszce o wymiarach 24×24 cm – zwiększyłam ilość składników na masę z płatków o połowę, warstwę owocową pozostawiłam bez zmian):
Masa z płatków:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- garść rodzynków
- garść suszonej żurawiny
Owocowe nadzienie:
- szklanka jagód (u mnie borówki amerykańskie)
- 1,5 szklanki malin
- jeden bardzo dojrzały banan
- 1/3 szklanki miodu
Wykonanie:
Owocowe nadzienie:
Owoce wrzucić do garnka. Dodać miód i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż woda wyparuje, a masa odpowiednio zgęstnieje (ciągle powinna być jednak płynna). Przestudzić.
Masa z płatków:
Połowę płatków (1,5 szklanki) zmiksować dokładnie na mąkę w blenderze. Wymieszać z pozostałą ich częścią (1,5 szklanki płatków – niezmiksowanych). Dodać sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Połowę masy z płatków rozłożyć dokładnie na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na niej rozsmarować mus owocowy. Przykryć pozostałą częścią masy z płatków. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego 🙂