Ekspresowe ciastka z ciecierzycy – tylko 4 składniki :)

Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe ciastka z …ciecierzycy. Smaczne, zdrowe i niebanalne. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilka składników: puszka ciecierzycy, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. Nic więcej. Jeśli chcesz zaszaleć, dorzuć posiekaną czekoladę. Po upieczeniu ciastka są mięciutkie. Ponoć po 2-3 dniach twardnieją i są jeszcze lepsze, ale póki co, nie miałam okazji tego sprawdzić. Córka się nimi zajadała, mężowi również smakowały. Może i Wy się skusicie? 🙂

Przepis znaleziony na blogu Lekki brzusio.

ciastka z ciecierzycy

Składniki (10 sztuk):

  • 130 g ciecierzycy z puszki (ok. pół puszki)
  • 30 g masła orzechowego
  • 10 g wiórków kokosowych
  • łyżka miodu
  • ewentualnie: posiekana czekolada

Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć i przepłukać wodą. Umieścić w blenderze razem z masłem orzechowym, miodem i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Wmieszać ew. posiekaną czekoladę. Masę ciasteczkową umieścić na ok. pół godziny w lodówce. Następnie formować z masy ciasteczka i układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, do lekkiego zezłocenia (ok. 30 minut). Smacznego 🙂

dietetycze ciastka

ciastka fit z ciecierzycy

Z dziećmi i dla dzieci 2016

Uczta pod gołym niebem 2016