Chłodnik litewski z botwinką

Zupa idealna na upały, których mamy doświadczyć w najbliższych dniach. Z ulubioną botwinką, pełna chrupiących, świeżych warzyw i pachnącego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie różowa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Agaty.

chłodnik litewski

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka ogórków gruntowych
  • pęczek świeżego koperku
  • szczypiorek
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml maślanki/kefiru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Zalać niedużą ilością wody, tak aby je przykryła, i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojone łodygi botwinki oraz część posiekanych liści.  Gotować kilka minut. Zakwasić sokiem z cytryny. Przestudzić, a następnie wymieszać z maślanką i jogurtem naturalnym. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.  Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego 🙂

chłodniki litewski z botwinka

chłodnik z botwinką