Baba ghanoush

Przepis na tą bliskowschodnią pastę znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni. Głównymi jej składnikami są bakłażan oraz tahini. Całość podkręca się dodatkowo czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem. Baba ghanoush smakowała mi mniej niż hummus, myślę jednak, że będę czasami do niej wracać. Może i Wam przypadnie ona do gustu? 🙂

baba ghanoush

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta mielonego kuminu
  • sól
  • do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa, ziarna granatu, słodka papryka

Wykonanie:

Bakłażana ponakłuwać widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika.  Przestudzonego bakłażana rozkroić i łyżeczką wyjąć miękki miąższ. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sok z cytryny oraz kumin. Całość zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i posypać słodką papryką, posiekaną natką lub ziarnami granatu. Smacznego 🙂

pasta z bakłażana

Kuchnia arabska przepisy