Hummus ze szparagami
Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparagów. Warto wypróbować 🙂
Przepis znaleziony u Panny Malwinny.
Składniki:
- 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
- pół pęczka zielonych szparagów
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- ząbek czosnku
- sól
- odrobina lodowatej wody
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je na kilka minut do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku. Ugotowane, wyłowić łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Umieścić je w blenderze razem z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę. Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂