Sernik gotowany z musem jabłkowym
Tak, wiem, że teraz sezon na rabarbar i truskawki..ale ja na przekór temu pragnę Wam dziś zaproponować ciasto z jabłkami 😉 Połączenie twarogu z tymi owocami bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie w zeszłym roku, kiedy to upiekłam ten pyszny sernik. Postanowiłam wypróbować je jeszcze raz. Tym razem z jabłek zrobiłam mus, a masę serową zamiast piec – ugotowałam. Sernik gotowany to dla mnie nowość i muszę przyznać, że póki co, opowiadam się jednak za pieczoną wersją tego ciasta. Proponowany dziś przeze mnie wypiek był wg mnie trochę za słodki – następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej. Całość dobrze się kroiła i ładnie prezentowała na stole. Trochę pracochłonny – nie jest to ciasto, które można przygotować, gdy goście są tuż za progiem. Ale na weekend, czemu nie? Skusicie się? 🙂
Przepis znaleziony na blogu Słodka magia od kuchni.
Składniki (blaszka 25x35cm):
Kruche ciasto:
- 600g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 180g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200g masła
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1kg dobrego twarogu
- 1 jajko
- 250g cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 100g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (najlepsze twarde i lekko kwaśne)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 120g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo: polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać je nożem, aż do połączenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na trzy równe części. Każdą z nich owinąć folią i odłożyć do schłodzenia do lodówki. Po 15 minutach jedną porcję ciasta wyciągnąć i wylepić nią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia) Wyjąć, ostudzić. Pozostałe dwie części ciasta upiec w ten sam sposób.
Masa serowa:
Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miękkie masło i ser. Wymieszać. Na koniec wsypać budyń. Masę przełożyć do garnka i zagotować. Gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na jeden z ostudzonych placków. Przykryć kolejnym, lekko docisnąć.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Owoce dusić przez kilka minut, aż całkowicie zmiękną, a wypuszczony sok odparuje. Zdjąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową od razu wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem, docisnąć.
Gotowe ciasto udekorować czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego 🙂