Różowy pudding z chia, bananem i ..burakiem :)
Śniadanie dla prawdziwych księżniczek: zdrowe, smaczne i w ulubionym kolorze wszystkich kilkulatek. Moja córka zjadła taki pudding ze smakiem i jestem w 100% przekonana, że przyczynił się do tego właśnie bijący po oczach róż. Gdyby wiedziała, że w środku tkwi pieczony burak, z pewnością miałaby opory przed spróbowaniem. Ale czego oczy nie widzą.. 😉 Małym podstępem udało się przemycić córce jogurt naturalny, banana, chia i buraka. Pełen sukces! Może i Wasze dzieci się przekonają? 🙂
Przepis bardzo luźno inspirowany pomysłem Agaty.
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki nasion chia
- mały burak
- mocno dojrzały banan
- ew. miód do smaku
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
Nasiona chia wymieszać wieczorem z jogurtem. Odstawić na noc do lodówki. Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, aż będzie miękki – najlepiej przy okazji pieczenia innych rzeczy (czas zależny od wielkości buraka; ja piekłam trochę ponad godzinę). Upieczonego, zimnego buraka obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować z bananem na gładkie puree. Wymieszać je z jogurtem z chia. Całość można dosłodzić do smaku miodem. Udekorować owocami. Smacznego 🙂