Carpaccio z pieczonym burakiem i mozzarellą

Pieczone buraki to dla mnie odkrycie zeszłego roku. Przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne, słodkie i pyszne. W połączeniu z mozzarellą, roszponką i octem balsamicznym tworzą spójną, bardzo smaczną i zdrową całość. W sam raz na wiosenne drugie śniadanie lub kolację.

carpaccio z buraków i mozzarelli

Składniki:

  • 2 buraki
  • mozzarella
  • garść roszponki
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, aż będą miękkie (czas zależny od wielkości buraka; ja piekłam trochę ponad godzinę). Upieczone, zimne buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Układać je na talerzu na przemian z plastrami mozzarelli. Udekorować świeżą roszponką. Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu balsamicznego. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

carpaccio z buraków i mozzarelli2