Pieczony łosoś z imbirem i pieprzem cytrynowym
Nie przepadam za łososiem, o czym wspominałam tutaj niejeden raz, ale przyrządzony w ten sposób, prosty i niewyszukany, naprawdę mi smakował. Jeśli szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewnością będziecie zadowoleni.
Przepis od Margarytki.
Składniki:
- 2 nieduże filety z łososia
- sok z cytryny
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz cytrynowy
- 2 łyżki masła
- świeży koperek
Wykonanie:
Łososia dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i solą. Przyprawioną rybę odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie umieścić ją w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym uprzednio masłem. Pod każdym kawałkiem łososia oraz pomiędzy nimi ułożyć gałązki świeżego koperku. Posypać wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego 🙂