Zaskakujące roladki schabowe z chrzanem i orzechami

Dziś polecam Wam oryginalne, zaskakujące połączeniem orzechów z chrzanem roladki schabowe, które z powodzeniem można zaserwować na świątecznym stole. Myślę, że zadowolą nawet najbardziej grymaśne osoby.

Przepis znalazłam u Mirabelki.

schab z orzechami i chrzanem

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 50g orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu (do smaku: ja dałam dwie łyżki)
  • 1 żółtko
  • łyżka miękkiego masła
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Orzechy zmielić w blenderze. Połączyć je z miękkim masłem, żółtkiem i chrzanem. Dobrze wymieszać. Kotlety schabowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarować po łyżce masy orzechowej. Zwinąć zgrabne roladki (w razie potrzeby można spiąć je wykałaczkami). Panierować je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.  Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika,  nagrzanego wcześniej do 200 stopni,  na ok. 15-20 minut, aby roladki „doszły” w środku. Smacznego 🙂