Pasztet z soczewicą i szpinakiem

Pyszny warzywny pasztet z czerwonej soczewicy, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i czarnuszki. Wyraźny w smaku, lekko pikantny i trochę orientalny. Będzie smakował nie tylko wegetarianom.

Jest to zmodyfikowana wersja tego przepisu.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Składniki (keksówka o wymiarach 25×12 cm):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 16 łyżek oleju do smażenia (ok. 16 łyżek)

Przyprawy:

  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka soli
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżki curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżeczka czarnuszki + trochę do posypania z wierzchu
  • sezam do posypania wierzchu

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać. Wsypać do garnka z 3 szklankami wrzątku. Dodać goździki, liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie się rozpadać i powstanie gęsta papka (ok. 15-20 minut). Wyjąć przyprawy i przestudzić. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać 8 łyżek oleju, wsypać wymieszane w miseczce przyprawy (kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir) i smażyć przez kilka sekund, aż uwolni się z nich aromat. Na patelnię dodać cebulę z czosnkiem. Zeszklić. Dolać resztę oleju, wsypać startą marchewkę i smażyć, mieszając, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i przestudzić. Szpinak przebrać, dokładnie wypłukać i zblanszować. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody i drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Do przestudzonej soczewicy dodać podsmażone marchewki z przyprawami, szpinak, suszone pomidory i czarnuszkę. Doprawić całość dość mocno solą i pieprzem. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stuknąć nią o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni się na złoto, a przy potrząśnięciu foremką masa nie będzie się ruszać). Ostudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

soczewicowy pasztet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami