Kokosanki (Lamingtony, Kudłacze)

Te kokosanki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Często przyglądałam się jak mama przygotowuje je na różne imprezy. Czasami pomagałam jej maczać kostki w polewie i wiórkach, bałaganiąc dookoła. Teraz ja piekę je z moją córką. Są smaczne i efektowne. Moja mama przygotowywała je ciasta z dodatkiem miodu i taką wersję Wam proponuję. Wiem jednak, że wiele osób używa do kokosanek zwykłego biszkoptu – jadłam taką wersję i jest ona równie smaczna. Wybór ciasta zależy tylko od Waszych upodobań.

kokosanki

Składniki:

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 5 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • kostka masła
  • 25 dag cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 2-3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ciasto:

Miód, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia. Jajka rozmieszczać z mlekiem, dodać przestudzoną mieszaninę miodu z masłem. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Pokroić w kostkę.

Polewa:

Wszystkie składniki polewy umieścić w garnku. Podgrzewać do rozpuszczenia. Polewa powinna być stale lekko ciepła. Jeśli zastygnie, ponownie lekko podgrzać.

Kostki ciasta obtaczać z każdej strony w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego 🙂

 kokosanki lamingtony