Pasztet z fasoli z bakłażanem i pomidorami
Pyszny warzywny pasztet, na który przepis podała Liska. Podstawą jest w nim fasola, dodatkowo znaleźć można bakłażan, cukinię i pomidory. No i czarnuszka, która bardzo pasuje i nadaje charakterystycznego smaku. Miękki, kremowy, bardzo dobrze rozsmarowujący się. Polecam, na co dzień i od święta.
Polecam pozostałe pasztety na moim blogu:
– najprostszy pasztet z czerwonej soczewicy
– obłędny pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek
– orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli
– wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną
Składniki (mała keksówka o długości ok. 20 cm):
- 250 g suchej fasoli
- 2 jajka
- 1 mały bakłażan (ok. 200-300 g)
- 1 mała cukinia (200 g)
- duża cebula
- 4 średniej wielkości pomidory (ok. 400 g), sparzone i obrane ze skórki (mogą być pomidory z puszki, ale należy wtedy dłużej odparowywać sos)
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka czarnuszki
- pół łyżeczki kozieradki (pominęłam)
- łyżeczka mielonego kuminu
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżka płatków owsianych
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Na drugi dzień wodę odlać i dolać wody świeżej. Gotować do miękkości fasoli. Odcedzić. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy: czarnuszkę, kozieradkę, kumin, liść laurowy i smażyć, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Dodać bakłażana i cukinię. Wymieszać. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje (czas gotowania zależy od tego, jak soczyste są pomidory – masa nie może być zbyt płynna; jeśli używamy pomidorów z puszki dusimy proporcjonalnie dłużej). Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę, wyjąć liść laurowy, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dosypać płatki owsiane i wbić jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać, a następnie zmiksować blenderem. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i ewentualnie wysypanej płatkami owsianymi lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, najlepiej następnego dnia. Smacznego 🙂