Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi owocami
Ciekawa i niebanalna surówka z kapusty pekińskiej, do której dodałam jabłka, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje się ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko słodka i z pewnością bardzo zdrowa. Najbardziej smakowała mi od razu po przygotowaniu, choć po schłodzeniu w lodówce też była dobra.
Przepis na nią znalazłam w ulotce z dyskontu.
Składniki:
- nieduża kapusta pekińska
- 2 jabłka
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 50 ml soku jabłkowego
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu
- koperek
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Morele i śliwki pokroić w paseczki, orzechy posiekać. Kapustę połączyć z owocami i bakaliami. Z soku jabłkowego, oliwy, octu i posiekanego koperku przygotować sos i polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać. Smacznego 🙂