Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą
Eleganckie, ładnie prezentujące się na stole i co najważniejsze, całkiem smaczne, ciasto z dodatkiem białej czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie się ze sobą komponują: słodką warstwę białą równoważy bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni być zadowoleni, bo jest ona naprawdę mocno wyczuwalna.
Przepis od Wiosenki27.
Zobacz też:
– sernik trójczekoladowy (bez pieczenia)
– trójwarstwowy deser z truskawkami
Składniki (blaszka o wymiarach 24×32 cm lub tortownica o średnicy 22 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Warstwa kawowa:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki cukru pudru (dałam trochę więcej)
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
Warstwa z białej czekolady:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 3 tabliczki (300g) białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Dodać żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie obie przesiane mąki oraz kakao. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.
Warstwa kawowa:
Kawę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Żelatynę zalać ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Dokładnie zmiksować. Następnie wlać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, rozprowadzoną odrobiną kremu. Szybko wymieszać, aby nie było grudek. Gotową masę przełożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Warstwa z białą czekoladą:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Czekoladę połamać na kawałki, dodać do niej kilka łyżek kremówki i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Odstawić. Resztę kremówki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową na masę kawową, wyrównać. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego 🙂