Ciasto jesienne z jabłkami, orzechami i powidłami
Dziś proponuję Wam ciasto, w którym znajdziecie wszystko to, co najlepsze w jesieni: mnóstwo soczystych jabłek, chrupiących orzechów i pysznych, śliwkowych powideł. Do tego aromat przypraw korzennych dodanych do kruchego ciasta, które tak dobrze działają na mój nastrój i które po prostu uwielbiam. Wszystko to fajnie się komponuje i stanowi przyjemną całość. Przepis znalazłam tutaj. Jedyna moja uwaga: podpiekłam spód, zanim wyłożyłam jabłka – bałam się, że za bardzo nasiąknie od jabłkowego soku. Pilnujcie również czasu pieczenia – u mnie 55 minut, o których mówi autorka, to stanowczo za dużo. Ciasto było gotowe już po 40.
Jest to moja pierwsza propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego jak co roku przez Atinkę.
Składniki (blaszka 20x30cm):
Kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 170g masła
- 80g cukru pudru
- 2 jajka (dałam jedno całe jajko i jedno żółtko)
- łyżeczka ciemnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Nadzienie:
- 1kg jabłek
- 200g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 1 słoiczek (ok. 280-300g) powideł śliwkowych
Beza:
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść szybko na jednolite ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Obie porcje ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na 30-60minut. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby wiórki ciasta równomiernie pokryły dno. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić. Równomiernie obsypać dno bułką tartą lub kaszą manną.
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i rozłożyć je na upieczonym spodzie, obsypanym równomiernie bułką tartą lub kaszą manną. Orzechy posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z rodzynkami i powidłami. Rozłożyć na jabłkach. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubitą pianę delikatnie wyłożyć na powidła, równomiernie rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (1/3) z zamrażarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut (ja piekłam 40 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂