Pudding z chia i dynią
W tym tygodniu będzie na blogu dyniowo. Wszystko za sprawą Festiwalu Dyni prowadzonego przez Beę. To dzięki niemu kilka lat temu odważyłam się po raz pierwszy przygotować danie z udziałem tego warzywa. I nie żałuję..ba, powiem więcej..co roku niecierpliwie czekam na pojawienie się pierwszych dyń i wypróbowanie kolejnych potraw i połączeń smakowych.
Dziś zapraszam na smaczne i zdrowe śniadanie. Pudding chia z dodatkiem dyniowego musu ze szczyptą cynamonu dodaje energii i pozwala z uśmiechem zacząć nowy tydzień 🙂
Składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
- pół łyżeczki cynamonu
- miód do smaku
- 2 ciastka korzenne z czekoladą
Wykonanie:
Nasiona chia wymieszać wieczorem z jogurtem. Odstawić na noc do lodówki. Puree z dyni wymieszać z cynamonem. Dosłodzić miodem do smaku. Jogurt z chia podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki puree z dyni. Wymieszać. W szklance układać kolejno: warstwę jogurtu bez dyni, 2 pozostałe łyżki puree z dyni oraz jogurt wymieszany z puree. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami. Smacznego 🙂