Gotowane gruszki w czekoladzie (Gruszki Pięknej Heleny)
Elegancki, lekki, jesienny deser, pochodzący z pięknej Francji. Przepis na niego znalazłam na blogu Gruszka z fartuszka. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Takie gruszki przyrządza się łatwo i szybko, gotując je w słodkim syropie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Nie powinny nikomu z Was sprawić żadnej trudności. Zachwycą domowników, jak i gości. Polecam 🙂
Składniki
- 4 gruszki
- litr wody
- szklanka cukru
- laska cynamonu
- 3 goździki
- 1 laska wanilii
- 50 g czekolady
- 20 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem, cynamonem, goździkami i wanilią. Do gorącego syropu włożyć obrane gruszki (można wydrążyć od spodu gniazda nasienne). Gotować pod przykryciem 20-30 minut, aż gruszki zmiękną. Czekoladę wraz z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Gotowym sosem czekoladowym polać odsączone gruszki. Można ozdobić np. płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂