Jagodowe ślimaczki

Te bułeczki powstały jakiś czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek. Wykorzystałam do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone – idealne. Ponieważ zostało mi kilka łyżek serka, postanowiłam wykorzystać go jako nadzienie drożdżówek. I niestety, był to błąd. Mascarpone jest jednak zbyt rzadkim serem i całkiem wsiąkł w ciasto. Polecam Wam użyć gęstego twarożku – efekt będzie o niebo lepszy. Muszę jednak przyznać, że mimo takiej wpadki, drożdżówki smakowały świetnie i szybko zniknęły w naszych brzuchach. Polecam 🙂

Inspiracja: Moje Wypieki.

ślimaczki z jagodami

Składniki (6-8 bułeczek):

  • 275 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50g masła
  • 1 pełna łyżka mascarpone
  • 1 jajko
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 13 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100-150 g jagód
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego (taki jak na serniki)
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu

Wykonanie:

Przygotować rozczyn:

Świeże drożdże pokruszyć i połączyć z 3 łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka, łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby rozczyn wyrósł.

Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać serek mascarpone, masło, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać razem do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą. Zdjąć z ognia. Do przestudzonego mleka (ciepłego, ale nie gorącego) dodać jajka i wymieszać całość trzepaczką.

Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieść  na gładkie i puszyste ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsypać mąką, ale nie za dużo). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Posmarować powierzchnię twarożkiem wymieszanym z cukrem i posypać  jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 6-8 równych części – ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-30 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki można polukrować. Smacznego 🙂

Ciasto można też wyrobić w maszynie do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, masłem i cukrami, rozczyn drożdżowy oraz na końcu mąka. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h).  Po wyrobieniu przez maszynę i wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6-8 części. Dalej postępować zgodnie z przepisem.

drożdżowe ślimaki z jagodami

jagodowe ślimaki