Kotleciki z cukinią, kuskusem i oliwkami

Pożywne kotleciki, na które przepis znalazłam na blogu Katerina&Kuchnia.  Nie były to może najlepsze placki z cukinii, jakie miałam okazję jeść, ale z sosem czosnkowym dawały radę. Co dziwne, dużo bardziej smakowały mi na zimno, niż ciepło.

kotlety z cukinii i kuskusu

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • plaster sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem). Wystudzić. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić je i odstawić na pół godziny. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać posiekane oliwki oraz natkę, przestudzony kuskus, obie mąki, pokruszoną fetę i jajka.  Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

kotlety z cukinii i kuskusu