Kotleciki z cukinią, kuskusem i oliwkami
Pożywne kotleciki, na które przepis znalazłam na blogu Katerina&Kuchnia. Nie były to może najlepsze placki z cukinii, jakie miałam okazję jeść, ale z sosem czosnkowym dawały radę. Co dziwne, dużo bardziej smakowały mi na zimno, niż ciepło.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilkanaście czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- plaster sera feta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem). Wystudzić. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić je i odstawić na pół godziny. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać posiekane oliwki oraz natkę, przestudzony kuskus, obie mąki, pokruszoną fetę i jajka. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂